Itsepuolustusta. Oikeasti.

Tulella tulta vastaan… vai toimisiko vesi kuitenkin paremmin?

Same kind of thoughts in english:

http://www.senshido.info/fight-fire-with-fire-or-would-water-do-the-trick/

Tuo kyseinen blogiteksti sai alkunsa kommentistani Facebookissa. Kommentti alapuolella lähes kokonaisuudessaan:

 itsepuolustusta ei välttämättä kannata edes sotkea kulttuurillisiin tai poliittisiin juttuihin. Itse näen asian ip:n hieman samoilta tiimoilta kuin ajokortin ajamisen. Kukaan ei halua kolariin, mutta on hyvä tiedostaa ongelmat ja varautua muiden tekemiin virheisiin myös? Eikä tarvitse harjoitella 10 vuotta että asian oppii. Suurin osa ihmisistä ei joudu kolariin koskaan elämänsä aikana jne. Yhteiskunnan tehtävänä on yrittää järjestää liikenteestä niin turvallista kuin mahdollista esim. liikennevalvonnan avulla. Väkivalta? Etenkin piiloväkivalta? Miesten aiheuttama tai sanotaan egon aiheuttama väkivalta?

Tämä kommentti varmaan hieman rönsyilee, mutta ip:n puolellakin on mielestäni ongelmia nimenomaan väkivallan ihannoinnin takia (mitä, se on tabu, ei siitä saa puhua). Otetaan esimerkkinä Lee Morrison. Moni ihailee hänen kykyään tuottaa väkivaltaa ja hänen markkinointitapansa on oikeastaan sitä mitä asiakas haluaa: olla itsevarma ja sellainen että ”hänelle ei v*ttuilla”. Miksikö? Koska ego on heikko. ”Miksi opetella itsepuolustusta, jos minusta ei tule iso, vahva ja ilkeä? Haluan olla tätä”:

https://www.youtube.com/watch?v=sznNjNq5a7E

Enkä nyt siis tahallani mollaa Leetä missään nimessä, hän puhuu myös itsetunnon tärkeydestä ja opettaa järkeviä taktiikoita tilanteiden välttämiseen ja de-eskalointiin. Hän jopa puhuu siitä, miten rumaa väkivalta todellisuudessa on.

… mutta kaikkihan me halutaan rangaista pahiksia kuten Lee videolla winkhymiö ?

Olen muutaman kerran törmäänyt sloganiin ”tulella tulta vastaan” ip:n puolella. Kai tuo on niin, jos tilanne menee itsepuolustustilanteessa liian pitkälle tai liian myöhään. Mutta onko väkivallan loppu todella väkivallassa itsessään? Vai sammuttaisiko vesi tulipalon paremmin?

Rönsyilen varmaan vielä enemmän, mutta muistaako kukaan elokuvaa What Becomes of the Broken Hearted (HUOM! Spoilereita seuraavassa kappaleessa)? Kyseessä oli siis jatko-osa Once Were Warriors -perhe- yms. väkivaltaelokuvalle, joka oli siis mielestäni hyvä elokuva kuvaamaan väkivallan kierrettä. Mutta Broken Hearted jäi mielestäni liian vähälle huomiolle sen suhteen, että siinä annettiin jonkinlaista näkökulmaa siihen, miten miehisen väkivallan kierre voi loppua. Jake saa uusia kavereita, joita hän katsoo ylöspäin ja jotka eivät hyväksy Jaken tapaa hoitaa asioita. Lopulta Jake oppii ymmärtämään, ettei kaikkia tarvitse hakata ja että se ei ole todellisen miehen mitta. Ja porukan yhteisö pitää huolen hänestä, ikään kuin palkkiona.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s