Itsepuolustusta. Oikeasti.

Naisten itsepuolustus… Vai kuitenkin yleinen itsepuolustus?

image

Naisten itsepuolustus… vai kuitenkin yleinen itsepuolustus?

Aikanaan muistan kuulleeni että miesten ja naisten kohtaama väkivalta olisi täysin erilaista. Lähtökohtana tällaiselle väitteelle voisi kuvitella olevan se, että miehet voivat isomman kokonsa ja fyysisen voimansa puolesta tehdä fyysisesti erilaisia asioita verrattuna naisiin. Tai että miehille fyysinen väkivalta on helpompaa kuin naisille. Ajatuksena siis, että naisille opetetut fyysiset taidot vaatisivat enemmän osaamista, (kuten oikeita kulmia ja vipuvarsia) kun taas miehet pystyvät runnomaan samat asiat voimalla läpi. Varmasti voimalla voidaan korvata puutteellista taitotasoa.

Entä naisiin kohdistuva ”ei-fyysinen” väkivalta? Tarkoitan siis henkistä alistamista, nöyryyttämistä ja vähättelyä jne. Onko se erilaista?

Vuosi sitten olisin sanonut että ehdottomasti. Jos mies kohdistaa väkivaltaa (suusanallista tai fyysistä) naista kohtaan hän tekee sen siksi että kokee olevansa parempi, haluaa osoittaa miehisen olemuksensa olevan ”vähäpätöisempää sukupuolta” parempi. Olkoon sitten kyseessä ”pelkkä” ahdistelu tai muu väkivalta.

Ai mutta hetkinen… eikö hyökkääjän yksi motivaatioista ole nimenomaan se ”keho”? Eikö mies voi alistaa toista miestä suusanallisesti? Eikö tämä nimenomaan ole se tapa, jolla suunsoittajat ”voittavat” tappeluita? Alistetaan toinen puheella?

Entä sitten se fyysinen koskettelu sen ahdistelun lisänä? Eihän miesten välisessä verbaalisessa väkivallassa sellaista ole. Vai onko? Eikö tuuppiminen ja tietynlainen koskettelu nimenomaan ole sitä henkistä väkivaltaa samalla tavalla?

Kun asiaa alkaa miettimään niin erot eivät välttämättä olekaan enää ihan niin suuria. Samoja perusasioita halutaan uhrilta, oli hänen sukupuolensa mikä tahansa. Ehkä karkeasti voidaan miettiä, että naisten kohtaama väkivalta on seksuaalissävytteisempää. Voihan toki näinkin olla. Mutta hyökkääjä haluaa silti samoja asioita:

– omaisuutta
– kehoa
– henkeä
– näiden yhdistelmiä

Harjoitellessa itsepuolustusta onkin tärkeää, ettei ole erikseen kursseja miehille ja naisille. On tärkeää että naiset oppivat puolustamaan itseään nimenomaan kookkaampaa ja vahvempaa hyökkääjää vastaan. Ymmärrän toki sen ajatuksen, ettei nainen yleensä hyökkää miehen kimppuun… vai hyökkääkö? Ehkä hyökkäys onkin tuolloin enemmän henkinen kuin fyysinen. Tai naispuoleista hyökkääjää voidaan vähän auttaa, annetaan hänelle veitsi. Veitsi yleensäkin on mitä mainioin tasoittaja, jos harjoittelijat kokevat että toinen on fyysisiltä ominaisuuksiltaan heikompi.

Entä sitten se ensimmäisen kappaleen kysymys siitä, että voivatko naiset pärjätä samoilla fyysisillä asioilla mitä miehille opetetaan? Sanoisinkin että asettelu on itseasiassa hieman toisin päin. Opetettavat asiat tulisivat olla sellaisia, että ne toimivat fyysisistä ominaisuuksista huolimatta. Eli opetetaan miehille samoja asioita mitä naisille. Varmemminhan ne silloin toimivat, eikö?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s